Kézi festésű kerámiából készült ételhordó,más nevén komatál.
A komatál küldése a komálás ősi népszokásának része volt, illetve kifejezhette a gyermekágyas anyák iránti figyelmességet. A keresztszülőség megünneplése, a komálás egyik lehetséges része volt, hogy – általában húsvét utáni vasárnapon, fehérvasárnapon– ünnepélyesen bejelentették a következő megszületendő gyermek keresztszülőinek a nevét. Ha a koma (komaasszony) nem tudott jelen lenni, a komaság szándékát és tiszteletét azzal fejezhette ki, hogy komatálat küldött. Ez lehetett jelképes (piros tojás,alma, füge, pattogatott kukorica), vagy valódi bőségtál is.Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és őelőtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal.
Válasszon hozzá a motívumválasztóból dekort!
Magassága 30 cm, átmérője 17 cm. Súlya 2100 g.
|